Svenskarna och internet 2017

19 okt 2017

Idag släpptes undersökningen ”Svenskarna och internet 2017”. Undersökningen genomförs varje år och tar ett djupdyk i Svenskarnas vanor kring internets utveckling, e-handel & banktjänster, hur vi kommunicerar och använder sociala plattformar, vilka som är de främsta informationskällorna på internet och mycket mer.

Årets undersökning visar bland annat att hela 98% av Sveriges befolkning idag har en mobil och allt fler surfar via smarta mobiler. Många fler använder internet för telefonsamtal och videosamtal idag än någonsin tidigare.
När det gäller att söka och lita på information på internet så värderar yngre personer informationen mer skeptiskt än äldre.
En stor del av svenskarna använder banktjänster via internet och hela 73% av befolkningen använder mobilt BankID för att identifiera sig. Betalappen Swish används av hela 66% av befolkningen.

Sociala plattformar:

  • Facebook: ökar fortfarande men minskar bland yngre användare. Över hälften av de som använder internet är inne på Facebook dagligen.
  • Instagram används idag av hälften av alla internetanvändare. Så gott som ALLA 12-15-åriga tjejer har ett Instagramkonto.
  • Snapchat ökar stort.
  • LinkedIn: Fler skapar konton men vi ser ingen märkbar förändring av andelen användare varje månad.
  • Twitter: Ökade stort fram till 2014 men har sedan planat ut.
  • Reddit: En svag ökning av antalet användare men en tydlig skillnad i fördelning av kön. 17% av männen använder nyhets- och diskussionssidan men endast 4% av kvinnorna.
  • Pinterest: Finns ingen tidigare mätning av anändadet men idag använder ca 17% av internetanvändarna Pinterest.

Det här och mycket mer kan du hitta i årets undersökningen ”Svenskarna och internet”. Vill du läsa hela resultatet från undersökningen så hittar du den HÄR.

 

Gå till nästa section