Gå till nästa section

Tips & Trix

 Vad ska jag tänka på när jag väljer router?

 
Routern är mer än en låda för inkommande bredband. Den sorterar signalen som kommer in och skickar vidare till rätt mottagare. Den har processor, minne och smarta program – och dessa påverkar såklart din routers prestanda. Det finns massor med information att hämta på Internet vad gäller router, wifi och trådlösa nätverk, leta gärna runt och skapa dig en egen uppfattning.
Några saker som är bra att tänka på är:

 • Ett fast nätverk via en kabel kan fortfarande vara det mest praktiska. Se till att din router har gigabit-portar både för anslutning till internet och lokalt.
 • Det finns flera standarder för wifi och valet av router kan påverka funktionaliteten beroende på om den stödjer alla versioner av wifi eller ej.
 • Tänk på att: högre frekvens betyder sämre räckvidd. Avståndet till din router och alla hinder mellan den och dina enheter kommer att påverka/försvaga signalen och prestandan.
 • Du kan förstärka ditt wifi genom tillval av utrustning. T ex en extender (wifi-förlängare) som tar emot befintlig wifi-signal och skickar den vidare. Läs mer under ”Kan jag förbättra min wifi-signal?”

 

Hur snabbt bredband behöver just jag?

 
På vår webbsida http://www.fibra.se/fixafiber kan du testa hur olika hastigheter av ditt bredband påverkar uppkopplingen beroende på hur många enheter du brukar ha uppkopplade samtidigt.
Men en riktlinje för olika hastigheter kan du se nedan:
 
2-10 Mbit/s
Med en hastighet på ca 2 Mbit/s klarar din enhet av vanligt surfande på hemsidor och att kolla e-post, men inte så mycket mer. Vid 8-10 Mbit/s kan du streama musik och se lågupplöst film.
 
20-30 Mbit/s
Med 20-30 Mbi/s kan du både surfa, streama musik och i en ok hastighet ladda ner stora filer. Du kan även se webb-TV.
 
40-60 Mbit/s
Har du en hastighet på ditt bredband som ligger närmare 60 Mbit/s kan du surfa snabbt och streama musik med hög ljudkvalité. Du kan streama filmer i Full HD och ladda ner stora filer.
 
100 Mbit/s
Många väljer idag ett bredband på 100 Mbit/s. Vilket är fullt förståeligt för i den här hastigheten kan du surfa riktigt snabbt (under förutsättning att det är snabba webbsidor), du kan streama filmer problemfritt och snabbt ladda ner filer.
 
250-1000 Mbit/s
Är ni flera i familjen som vill streama film samtidigt? Vill du ha en bredbandshastighet som sällan eller aldrig krånglar? Här går allt fortare!

Kan jag förbättra wifisignalen till vissa rum?

 
Visst kan du det!
Uppgradera din router
Börja med att kolla upp vad du har för router. Har din router endast stöd för tidigare generationers internationella standard så kan det vara en bra idé att byta ut din router till den senaste generationens.
(Snabblektion i standarder: 802.11x är namnet på internationell standard för trådlösa nätverk där bokstaven på slutet anger generationen. Din nyare utrustning har säkert 802.11ac eller föregångaren 802.11n. Äldre utrusning kan ha standarden 802.11g.)
Om du inte redan har det, uppgradera din router till 802.11n eller 802.11ac – observera att även din dator, platta eller mobiltelefon behöver ha stöd för den utrustningen. Saknar du stöd för den här generationens modeller kan du köpa en adapter som oftast ansluts via usb-porten.
Power-line adapter
Med hjälp av en sk Power-line-adapter kan du skapa ett snabbt nätverk i ditt hem. Placera adaptern i ett strömuttag och anslut den till routern med en ethernet-kabel. Tack vare en ytterligare adapter i ett uttag nära din dator, TV eller platta så kan du dra full nytta av ditt bredband. Med den här lösningen kommer dina enheter att agera som om de är direkt anslutna till din router, även om de är på andra sidan huset.
Räckviddsförlängare – sk extender
En billig lösning för att förbättra det trådlösa nätverket är en sk förlängare. Den plockar upp wifi-signalen och skickar ut den på nytt. Nackdelen är att signalen i princip halveras vid varje vidaresändning, men placerar du extendern halvvägs mellan din router och din utrusning och ser till att det inte finns några störande enheter (trådlösa telefoner, micro mm) så kan du ändå ha effekt av att förlänga din wifi-signal.

Vad behöver jag tänka på gällande säkerhet?

Säkerhet på internet och i ditt privata nätverk blir allt svårare, men också viktigare. Du vill med all säkerhet inte ha någon som kollar runt bland dina privata filer eller tittar via dina nätverkskameror?
Det handlar också om att skydda ditt nätverk från att andra surfar på det eller att din ip-adress identifieras för olagliga saker som du inte haft att göra med. Säkra ditt nätverk från start!
Några saker att tänka på:

 • Se till att ha ett aktuellt och bra antivirusprogram på din dator.
 • Ändra inte några inställningar i din router. Men när det gäller ditt trådlösa nätverk är det tvärtom! Vissa inställningar krävs för att du ska vara säker. Välj ett starkt lösenord med knepiga bokstavs- och sifferkombinationer till ditt nätverk. Välj aldrig ord eller årtal som kopplas till dig som person.
 • Köp gärna en egen router istället för den som din internetleverantör tillhandahåller. Köper du en egen kan du välja en som är båda snabbare, säkrare, har fler funktioner och har stöd för de senaste krypteringsprotokollen.
 • Se till att ingen obehörig surfar på ditt nät. Var inte snäll och låna ut lösenord till grannen, det är du som är skyldig till datatrafiken från din ip-adress!
 • Säkerhetskopiera viktig information, foton mm.
 • Håll alltid dina operativsystem och självklart antivirussystem uppdaterade!

 

Hur barnsäkrar jag internet?

Idag finns det massor av information, bilder, filmer mm på intenet som du med all sannolikhet inte vill att dina yngre barn ska ta del av. Men hur undviker vi att de ens ramlar in på dessa sidor av misstag? Vi kan ju inte personligen övervaka varje sida de ser på internet, eller?
Bland de 12 länder som deltog i en undersökning i ämnet så var föräldrar från Sverige sämst på att veta vad deras barn gör på internet.
Några tips för dig med barn som surfar på internet:

 • Prata med ditt barn om farorna med internet på den nivå som ditt barn klarar av. Prata också om nätetikett och vikten av hur vi bemöter varandra i skrift. Respektera ditt barns privatliv på internet, men gör tydligt för dem att du kan ta reda på vad de gör om du känner att du behöver det.
 • Lär dina barn att aldrig aldrig någonsin ge ut personliga uppgifter som namn, adress, föräldrarnas namn, bild på var de bor eller vilken skola de går på. Sitt eget eller någon närståendes telefonnummer.
 • Det finns idag många program på marknaden som ser till att ditt barn inte kan se vissa webbsidor, även i Windows finns det inställningar för att begränsa internetanvändandet.
 • Det finns flera böcker i ämnet och många sidor på nätet där du kan läsa mer om hur du skyddar ditt barn.
 • Många sidor – som t ex Youtube – har egna filter som du kan aktivera för ett mer barnvänligt innehåll.

 

Hur ansluter jag min TV?

 
För att titta på IP-TV kräver det att du har en IP-TV box som oftast tillhandahålls av leverantören. Med IP-TV kan du titta på dina favoritkanaler i högsta upplösning. TV-boxen måste anslutas direkt till en användarnod eller stadsnätsuttag, alltså inte via din router. Nu sitter förmodligen inte ditt uttag på samma ställe som din TV, så hur löser vi detta?
 
Det första vi ska tänkta på är att en HDTV-kanal behöver transportera fler pixlar i sekund än en vanlig TV-sändning därför vill vi ha en snabb förbindelse till uttaget för att sändningen inte ska hacka.
 
Det bästa sättet är att dra en internetkabel direkt från ditt uttag till din TV-box. En sådan hittar du i din närmsta elektronikbutik. Tycker du att det verkar krångligt att dra en kabel men känner samtidigt att det är det bästa alternativet så kan du gå in på http://www.jowork.se/ som är en samarbetsparner till Fibra och som du kan anlita att hjälpa dig med detta.
 
Ett annat alternativ är att använda sig av en så kallad ”poweline-adapter”. En powerline-adapter utnyttjar ditt befintliga elnätverk hemma, utrustningen består av två enheter som sedan skickar signalerna mellan varandra. Du ansluter den första enheten nära din användarnod eller stadsnätsuttag och den andra i det närmsta uttag till din TV-box. Fördelen med denna lösning är att den är lätt och smidig att installera och då slipper du dra kabel. Du hittar även dessa i din närmsta elektronikbutik.

Det uppkopplade hemmet – tilläggstjänster

 
Med allt mer utvecklad teknik och smarta lösningar så kan fler delar av ditt hem vara uppkopplat och du kan sköta både larm, e-hemtjänster mm från din smart phone.
Idag kan du med hjälp av tilläggsprodukter eller tjänster förenkla din vardag och göra saker som att schemalägga hemmets belysning, aktivera larm eller justera innetemperaturen från din mobil eller surfplatta. Låter det spännande? Här kommer några exempel:
 

 • Det finns många elektroniska lås på marknaden idag som låter dig låsa och låsa upp din dörr med din telefon.
 • Med nya element eller luftvärmepumpar och smarta system kan du trådlöst styra hela hemmets temperatur som ger en god kontroll på din elförbrukning och minskar miljöbelastningen.
 • Vill du kunna justera både färg och intensitet på dina lampor via din smart phone? Inga problem, det finns lösningar för det här också!
 • Hemlarm och dess tilläggstjänster som du numera enkelt styr från din mobil, surfplatta eller dator har idag en riktigt stor marknad. Läs på ordentligt och kolla med flera olika leverantörer innan du bestämmer dig för vilket system som passar dina behov.
 • Ett röststyrt system och ett digitalt fotoalbum på hemmets nätverk tillåter dig att sitta kvar i soffan och tala om för systemet vilka bilder du vill visa på närmaste skärm.
 • Springer du och tittar till minstingen som sover på övervåningen? Det behövs inte med en övervakningskamera i sovrummet. Då kan du lugnt sitta kvar i vardagsrummet eller på altanen samtligt som du kan känna dig trygg och se familjens minsta sova sött på monitorn som du kan bära med dig.
 • Vidare kan du koppla upp smarta enheter till internet så som brandvarnare, e-hemtjänst, film- och musikenheter och mycket mer.

Google Home – vad är det?

Google Home är en smart högtalare som utvecklats av Google. Produkten är integrerad med den digitala assistenten Google Assistant, vilket möjliggör röststyrning. Redan i maj 2016 blev Google Home officiell och den lanserades i USA i november år 2016.
Med Google Home kan du styra din belysning, ta reda på väder, bläddra bland semesterkort, slå på tv:n, sätta på musik genom röstkommandon – och mycket annat.
Vissa av produkterna går nu att köpa i Sverige, men inte alla modeller. Google Home är en högtalare för dig som inte vill resa dig för att byta låt, och för dig som tappar bort fjärrkontrollen. Om du vill kunna styra din musik så lätt som möjligt är detta högtalaren för dig.
Läs gärna en guide från M3 här!
 

Molntjänster – vad är molnet och vad ska man välja?

 
Det blir med och mer vanligt att spara filer i det som kallas molnet, men vad är det för något? Molnet, datormoln eller molntjänster som det också kallas, är en tjänst som gör det möjligt för dig att spara dina datorfiler, till exempel bilder och dokument, på en hårddisk som en leverantör har och tillhandahålls över internet. Det traditionella sättet att spara filer är på den egna datorn eller externa hårddiskar men på detta sätt så kan man frigöra utrymme på sin dator men ändå spara alla filer.
En stabil internetanslutning är ett måste för att kunna använda molnet effektivt eftersom det skickas stora mängder data till leverantörens hårddiskar. Det finns väldigt många leverantörer av molntjänster idag, vissa är gratis och andra kostar att använda. Det kanske inte ser ut som att det skiljer så mycket på de olika leverantörerna men det är viktigt att du väljer någon som känns säker och trygg, gör noggrann research om företaget, säkerheten de tillhandahåller och ifall de har haft säkerhetsproblem innan.
 
 
En stor fördel med molntjänster är att du oftast kan komma åt dina filer som du har laddat upp i molnet från flera olika enheter, så som mobiltelefonen, surfplattor och andra datorer. Var försiktig vart du väljer att logga in på din molntjänst, gör det helst inte på offentliga datorer eller osäkra nätverk.
I arbetssyfte gör molntjänster dig mer flexibel eftersom du kan komma åt dina filer vart som helst där du har en uppkoppling och kan därför jobba vart du vill, bara du har laddat upp filerna du ska använda i ditt moln. Det är även mycket enkelt att dela de filer som ligger i molnet med kollegor eller vänner, kanske skicka semesterbilderna till släkten eller kompisgänget.
Det finns också personliga moln, som är en extern hårddisk som du kopplar upp på ditt egna hemmanätverk och kan komma åt även om du inte är hemma. Kan vara ett alternativ för dig som är mer teknisk eftersom du kan välja hur stort själva utrymmet i ditt moln ska vara och ni kan vara flera som delar på samma utrymme, och ni slipper en eventuell månadskostnad.
 

Gör backup på din dator!

 
Att göra en backup på sin dator då och då är väldigt viktigt, men väldigt få gör det. Kanske är det för att det verkar så krångligt och komplicerat, men det behöver det inte vara. Det finns flera olika sätt att göra backuper på, beroende på vilket operativsystem du har. Spara aldrig backupen på samma hårddisk som du har ditt operativsystem på, du behöver köpa en extern hårddisk att spara backupen på. Här listar vi några olika sätt att göra det enkelt och vi rekommenderar att du gör en backup minst varje månad, det är en mycket enkel och billig försäkring!
För Windows och Mac:

 • Det finns olika molntjänster som erbjuder automatiska backuper till ett väldigt lågt pris, det är ett väldigt bra alternativ då du slipper tänka på att förvara backupen på ett säkert ställe. Läs mer om molntjänster i avsnittet ”Molntjänster – vad är molnet och vad ska man välja?
 • Det finns också externa hårddiskar man kan köpa där det ingår en programvara som gör det enkelt att göra automatiska backuper. Fråga din elektornikhandel för hjälp med att hjälpa den som passar dig.

För Windows:
Beroende på vilken version av Windows du har så går det till på lite olika sätt, vi går igenom de två senaste, version 8.1 och 10 här. Även här behöver du ha en extern hårddisk som du sparar backupen på.

 • Version 10: Gå in på Start och välj Inställningar vidare Uppdateringar och säkerhet sedan menyn Säkerhetskoppiering. Här väljer du sedan vilken enhet, alltså vilken hårddisk, du ska spara backupen på. Då var det klart, din dator sparar nu en kopia på din användarmapp varje timme.
 • Version 8.1: Gå in på Start och välj Kontrollpanelen sedan System och underhåll och vidare Säkerhetskopia och återställ. Därefter klickar du på Konfigurera säkerhetskopiering och här kommer det en guide som är enkel att följa.

För Mac:

 • Apple har sin egna backup funktion som kallas Time Machine och är mycket enkel att använda. Tryck på Apple loggan i menyraden välj Systeminställningar sedan trycker du på Time Machine, här väljer du vilken hårddisk som ska användas för säkerhetskopiering. Kom ihåg att koppla in din externa hårddisk. Tryck Använd skiva, då börjar datorn göra en backup på dina filer direkt.

 
När du sedan ska återställa en dator, eller ladda in en backup på en ny dator är det lättast om du går in på ditt operativsystems hjälpavsnitt.
 
 
 

Gå till nästa section